04 јул, 2010

Temišvar

Putovali smo u "Mali Beč" tj. Temišvar. S obzirom da nikad nisam bila u Rumuniji, nisam znala šta da očekujem. Grad je vrlo simpatičan, i sigurna sam da bi se svakom svideo. Na žalost vidi se da se ne ulaže mnogo u renoviranje, tako da su fasade oronule. kada bi se to sredilo, sigurno bi mogao da stane rame uz rame sa svetskim metropolama. Kažu da je to prvi grad sa električnim osvetljenjem u Evropi, kao i da je neke zgrade projektovao Gustave Eiffel. Tako kažu, ali ja stvarno ne znam koje su to zgrade :)






Da bi stigli do centra treba da pređete most na reci Begej. Teško da se nećete zadržati na istom, ili bar sići do reke i uživati.




Na jednom kraju Trga pobede u Temišvaru Piaţa Victoriei nalazi se Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugom je zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Ih, pa ništa ne bih razumela. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzej kao i razne palate građene u secesiji.

 Rumunska Saborna crkva u Temišvaru je posvećena svetim tri jeresima. Crkva ima 11 tornjeva i vrlo je neobična, podseća me više na neki zamak...Najvažniji religiozni predmet crkve je beogradsko jevanđelje.













 Park Civic, i naravno cvetni sat mi se posebno svideo.


Trg ujedinjenja, Piaţa Unirii je stariji trg oko kojeg se nalaze glavna rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva i sedište Eparhije Temišvarkse Srpske crkve kao i razne nekadašnje bogataške palate.


Sadašnja Saborna crkva, hrama Vaznesenja Gospodnjeg, podignuta je 1748. godine









Razdragani osmeh ispred velikog tržnog centra Iulius mall...e da je bilo vremena otišle bi sve pare...