09 мај, 2012

06 мај, 2012

Pilion i Solun / Πήλιο / Θεσσαλονικη

Nema ništa lepše od putovanja. Nije iznenađenje što sam još jedan odmor provela u Grčkoj. Ovog puta destinacija koju sam davno želela da posetim Pilion Πήλιο. Raj na zemlji, jedna od najlepših planina u Grčkoj. Hotel Stevalia spa se nalazi u mestu Katihori malo iznad Volosa, a u blizini Portarie. Sakis me je još jednom oduševio izborom hotela. Inace, svako selo na Pilionu gleda na more, tako da gde god da se kuća nalazi pogled je fantastičan. Svaki puteljak vodi na neko skriveno mesto. Jedno jutro smo posle dorucka krenuli da istražujemo okolinu. Ja sam kao detence skakutala od sreće. Umalo da nam jedna baka pokloni macu sa jednim plavim i jednim braon okom :) tako je to kad se zapričate sa lokalnim stanovništvom.

Popodne smo iskoristili za šetnju po Volosu. Jako podseća na Solun, samo mu fali Bela kula i ima višak jahtica. Toliko o krizi, kafici su puni, pijucka se i uživa.
Meni omiljeno mesto je Makrinitsa, poznato kao selo sa najlepsim pogledom na Volos. Ja bih rado tamo imala kuću.

Uspela sam da se vidim i sa mojom kumom Marijom i upoznam njenog sinčića Argirisa. Kao da tri godine nije prošlo.
Prvi maj je protekao u obilasku raznih mesta, stigli smo i do manastira kao i do primorskog mesta Kala Nera.
Još jedno prejedanje u restoranu Kritsa u Portaria, u kojem smo isprobali sve specijalitete. Nikada neću zaboraviti ukus kolača portokalopita sa sladoledom od vanile....mmm...i to sve u kombinaciji sa vinom.
Zadnji dan smpo proveli u planinarenju na poznatoj stazi monopati ton kentauron. Tamo bih kampovala, samo da je dozvoljeno.

Kada je trebalo da krenemo za Solun, na prevaru sam uspela Sakisa da odvučem na suprotnu stranu, još jednom do Makrinitse...kako da odem iz ove lepote.

U Solunu sam nastavila druženje sa svojim dragim drugaricama i njihovom dečicom.
Još jedan oproštaj....