20 јануар, 2013

04 јануар, 2013

Milano - Bolonja...novogodišnja čarolija

Naša putovanja se spontano planiraju, i to ne gde želimo da idemo, već gde nam se ukrštaju letovi. Ovog puta izbor je pao na Milano, ali samo kao usputnu stanicu ka Bolonji. Svi stalno govore da u Milanu sem Duoma nema šta da se vidi, međutim naravo da grad drugi po veličini u Italiji nudi mnoštvo interesantnih lokacija koje bi treblalo da se obiđu.
Po sletanju na Malpensa aerodrom, imala sam opciju da busom (malpensa shuttle) ili vozom (malpensa express) stignem do centralne stanice, cena u jednom pravcu za oba je 10 eur. Bus staje levo čim se izađe sa aerodroma, i pošto je bio već parkiran, uletela sam u njega. Prvo veče završismo u Breri, simpatičnom kraju Milana (oivičen ulicama via Garibaldi, via Brera), sa uskim kaldrmisanim ulicama i restoranima. Meni se doduše čini da Italijani ne vole baš da jedu, ili smo mi malo zakasnili i sve je bilo zatvoreno. Jedva smo našli mali restoran pizzeriju, i tu su nas zbrzali, ajde ajde, birajte tu pizzu, uskoro zatvaramo. Ne mogu da kažem, bila je ok. Ja ne volim mnogo tanke pizze sa kojih fil iscuri. Ova je bila taman debelo-tanka koliko treba i ljuta taman da crknem od vrućine :) 
Naš hotel Bagliori www.hotelbagliori.com je blizu ulice Corso Buenos Aires, idealno za šoping manijake, pa smo drugi dan krenuli tim pravcem. Ulica se nastavlja na Corso Veneziju, dugu 1km. Tu već ima štošta da se vidi i obiđe, San Babila crkva sa stubom na kom se nalazi statua lava koji, kažu da je ukraden iz Venecije :), Seminario Arcivescovile, Palazzo Castiglioni, Palazzo Rocca Saporiti, Porta Venezia... A iz Venezije ulazi se u Vitorio Emanuele koji vodi do Duoma. Kome se ne šeta, metro je tu i za pet minuta se stiže na drugi kraj. Karta je ako se ne varam 1,60eur.
Porta Venezia
Seminario Arcivescovile
San Babila
Trg Duomo
U samom centru nalazi se Duomo, gotička katedrala, jedna od najvećih na svetu, čija je gradnja započela 1386. godine. Pošto ja ne marim mnogo za crkve, meni je od istraživanja unutrašnjosti, zanimljivije bilo to što je bila moguća šetnja po krovu. Pa sad ko voli nek izvoli, liftom 12eur, a stepenicama 7eur, radno vreme od 9-16.15h.. Ko je imalo u formi, penjanje stepenicama nije nikakav problem. S obzirom da kod nas ume da nestane struja, pa je pentranje do stana uvek normalna stvar, tako i logičnije jeste da razliku potrošimo u piceriji nego na lift :) Iskustvo je bilo fenomenalno.
Na vrhu se vidi Madonina, statua visine oko 4metra.
Meni omiljena slika koja predstavlja spoj prošlosti i budućnosti. Moderna zdgrada Palazo Lombardia se vidi u pozadini, najveća u Italiji sa svojih 39 spratova.
U pozadini se vidi zgrada Torre Valesca, izgrađena pedesetih godina prošlog veka, tada je predstavljala najmoderniju zgradu u Milanu.
Galerija Vittorio Emanuele II
Tog dana u žurbi još smo stigli do ulaza u Castello Sforzesco čiji se ulaz Tore del Filarete trenutno renovira. Tu se nalaze i mnogobrojni muzeji, koje na žalost nismo stigli da obiđemo. Malo smo se slikali ispred i odjurili na metro prema hotelu.

03 јануар, 2013