01 новембар, 2014

Šetnja kroz Banatski Brestovac

Dugo nisam bila u našoj bašti u Pančevu, tako da sam izvršila inspekciju. Tata je dobio prelaznu ocenu za poljske radove i uzgajano povrće i voće.
Skoknuli smo i do Banatskog Brestovca i obišli rodbinu i moju slatku bratanicu Anu...

Šta se čudiš?


12 октобар, 2014

Spremna za grad


Miholjsko leto



Laki je dobio novog druga

Laki se posle dve nedelje ljubomornog ponasanja dozvao pameti i prihvatio novo drustvo, a mali Belki ga svuda sledi i kopira u nestaslucima.

08 октобар, 2014

29 септембар, 2014

Izlet u Grac - Graz - Γκρατς

Na Natinu inicijativu, a baš lepo od nje, ovog vikenda smo se uputile u Grac, po prvi put. Agencija Lavli, vodič Anamarija, vozač Dragan (a možda i Goran...) i dvaest žena. U prvi mah sam pomislila da je dan žena...ali, jok. Tura je zamišljena ko šoping tura, mada nikom se nije išlo u šoping. Zar da propustimo obilazak jednog tako lepog grada, zarad šopinga...ccc...Možda sam i ja mogla da budem inicijator ovog putovanja s obzirom na moje obožavanje Arnolda Švarcenegera, koji je tu rođen, a kojeg još od Konana svrstavam u moje omiljene glumce :) Ipak je Nata, iz možda istih razloga, a neće da prizna, navalila hajmo u Grac, hajmo u Grac.
Obilazak smo počeli od Gradskog parka u koji nismo ulazili, ipak malo je vremena bilo za izležavanje u parku.
Burg tj. zamak je sagrađen pod uticajem gotike, renesanse i bidermajer stila. Najinteresantnije je duplo spiralno stepenište koje se sastavlja na svakom spratu.

Crkva sv. Katarine
U pozadini se vidi kuća Luegg sa prelepom fasadom
 
Na glavnom trgu pored gradske kuće i nezaobilazne fontane, nalaze se razni kiosci sa hranom, naravno zvezda austrijske ishrane je kobasica, a ja sam se po iskustvu odlučila za kezekrajner tj. onu punjenu sirom. 
U pozadini se vide stepenice koje vode do Schlossberga, ima im ne mali broj. U podnožju je i lift za one manje vične planinarenju, a stotinak metara dalje ulicom se nalazi i žičara kojom smo se mi popele do vrha. Cena karte u jednom pravcu je 2.10eur.
 
Island in the Mur - Murinsel ostrvo na reci Muri - čelična konstrukcija u vidu školjke izgrađena u čast toga što je Grac proglašen evropskom prestonicom kulture 2003 i trebalo je tu da bude samo privremeno. Simpatičan kafić sa amfiteatrom, lepo mesto za uživanje, čitanje knjige, ispijanje kafice...
 
 
Nakon šetnjice preko puta mosta, vratile smo se na pravi put i žičarom popele do Schlossberga. Ko voli prirodu, lepo mesto za uživanciju, šetnjicu...
Türkenbrunnen cisterna
 
 
Glockenturm zvonik

Kunsthaus muzej moderne umetnosti, iako ga od milošte zovu prijateljski vanzemaljac mene podseća na žabu krastaču šta ću izgleda da nisam mnogo maštovita, ali ja kao da čujem kreeek...Nije bilo vremena za obilazak muzeja.
 
Od cele tvrđave na gradskom brdu, ostao je samo jedan deo, sat Uhrturm, i to sve zahvaljujući Napoleonu kojem je sinula divna ideja da minira i poruši tvrđavu. Srećom spašen je ovaj zanimljivi sat kao i zvonik jer je stanovništvo Graca to otkupilo i sprečilo rušenje. Nata ga je  ovekovečila iz svih uglova. Te je donja slika nastala kao deo inspiracije i akrobacije u cilju fotografisanja celog sata, mene, cveća, stepeništa...
Na internetu smo pronašle savet da bi trebalo zaviriti u svako dvorište, pa smo mi u stilu radoznalih komšija virile i gde treba i gde ne treba. I tako naiđosmo, a i htele smo, na Landhaus dvorište. Jako lepo, podseća na italijanske renesansne građevine. Kao da smo npr. u Bolonji...

Glockenspiel trg, poznat je po satu koji u 11h, 15h i 18h zvoni, a iz njega izlaze figure seljančice i seljačića, koji se vrte oko sebe. To tako treje i po pet minuta, čisto da utvrde vreme :) https://www.youtube.com/watch?v=E66LBNzVIPs Nekoga nije mrzelo da sve to snimi, mene je doduše mrzelo da gledam sve to, ali možda ima ljubitelja tika taka ding dong...

 
Blizu glavnog trga je i Gemaltes Haus - oslikana kuća na čijoj fasadi je slikar Johan Majer oslikao freske s motivima grčke i rimske mitologije i to je kao veliko umetničko delo na otvorenom. A ko ne obraća pažnju na to sigurno će završiti u pimkie radnji. Preko puta je i info centar, gde mogu da se uzmu besplatne mape grada.
U ulici Am Eisernen Tor koja vodi ka Jakominiplaz trgu, se nalazi lepa fontana.
Ko ipak želi šoping u Seiersberg shopping city-ju, od Jakominiplatza treba da uhvati tramvaj br. 5 u pravcu Putingam terminala, tj. do kraja, a onda bus 78 i siđe kod šoping centra, koji se naravno vidi, jer je ogroman. Karta za prevoz za 1sat je 2,10eur, i dovoljno je samo prvi put je poništiti. 
Mi smo morale tamo da se uputimo, jer je polazak busa bio sa te lokacije. Te evo jedne vesele sličice za kraj sve iz prevoza.