20 септембар, 2015

Ljubljana in one day...Λουμπλιανα

Posle prošlogodišnjeg putovanja u Grac, Nata i ja smo se dogovorile da prvom prilikom sa agencijom Lavli odemo i do Ljubljane. I kao da smo birale, izabrale smo dan kada je Hrvatska zatvorila skoro sve granice ka Srbiji. Ipak na sreću, ok smo prošle na granici.
Nakon osam sati putovanja, bus nas je ostavio ispred Zmajevog mosta, i odmah smo se bacile na fotografisanje. Most se tako zove zbog zmajeva od bakra koji se nalaze na mostu, a ujedno su postali i simbol Ljubljane. Tako smo i Nata i ja kupile magnete sa zmajićima.
Inače, reka Ljubljanica teče kroz centar grada i šetnjom uz reku mogu da se vide razne atrakcije, ili da se uživa u pićencetu u nekom od kafića.
Posle Zmajevog, posle pet minuta šetnje prošli smo pored centralne tržnice i naišli smo na Mesarski most koji je izgrađen 2010. godine. Uvek mi je interesantno kada vidim da je neko negde zakačio katanac i bacio ključić u vodu kako bi njihova ljubav večno trajala. Nije loša taktika protiv sve većeg broja razvoda. Eto ideje da se i kod nas napravi neko mesto gde bi ovo postalo tradicija.
Laganom šetnjicom uz povremeno trčanje za vodičem, stigli smo do Prešernovog trga, gde dominira Franjevačka crkva, crkva Marijinog vavedenja. Nakon velikog zemljotresa 1895. god. kada je na ovom trgu uništeno dosta starih kuća sagrađene su barokne buržoaske palate. Mnogo ne volem da jurim za vodičima, tako da ništa nisam naučila, samo sam zverala okolo.
Prešli smo trostruki most ili tromostovje i krenuli ka Ljubljanskom zamku. Na tom mestu je još 1280 g. stajao stari most, prvi u Ljubljani. Više puta je rušen i građeni su drugi, sve dok nije nikao u ovakvom obliku. Ja sam u jurnjavi za vodičem propustila da ukapiram da ima tri kraka, a malo me je zbunio i dekica koji je svirao gusle, sve u opancima. 
Katedrala sv. Nikolaja ili Ljubljanska stolnica je glavna kataločka crkva u Ljubljani. Pokušavala sam da uslikam zanimljiva vrata, ali mi se isprečio vodič druge grupe turista, te rekoh ne kvari mi mnogo sliku.
Ljubljanski dvorac
 
Nakon što smo sišli sa tvrđave i rastali se sa grupom, rešile smo da obnovimo gradivo i da natenane obiđemo sve što smo saplićući se u trku obišle sa vodičem. Tako da smo se ponovo obrele na centralnoj tržnici koja se nalazi na Vodnikovom i Pogačarnevom trgu. Prava pijaca puna voća i povrća, a ponegde i tezgi sa sveže ispečenim pecivom.
 
U izlogu Mladinske knjige sam ugledala super šoljice sa likovima Tesle, Ajnštajna i drugih zanimljivih istorijskih ličnosti, ali najlepše su mi se učinile sa likom Tita i Jovanke. Ej, što bi ovo lepo krasilo nečiju kuhinju. Baš simpatičan komple.
Sa radošću smo se bacile na sladoled, Nata klasika čokolada jagoda, a ja brate grčki jogurt sa orasima, šta drugo :)
Poznata barokna fontana, Robova fontana se nalazi na Mesnom trgu. Ona predstavlja tri kranjske reke Savu, Ljubljanicu i Krku. Nalazi se ispred gradske većnice ili mesne kuće.

Čevljarski most je napravljen na mestu starog mesarskog mosta.
 
Tivoli park nam je isto bio interesantan kao destinacija, ali nismo imali mnogo vremena da ga istražujemo. Dotrčale smo, slikale se i otišle. Inače se radi o lepom i velikom parku, lepo uređenom i blizu centra.

Metelkova ulica mi je delovala kao super deo grada. Puno grafita, mozaika, zanimljivih rešenja. Kažu da je ovde super i noćni život. 
 
Ne znam šta nam bi, odatle smo krenule peške ka tržnom centru BTC gde nas je čekao autobus. Rekoše 2km, ali brate realno ne manje od 3km. Pešačile smo 35 minuta, sreća sve je ravno i preživesmo.