04 март, 2017

Celje, Ptuj, Terme Dobrna Slovenija

Ko voli prirodu neće se pokajati ako krene na ovo putovanje. Takođe je idealno za odmaranje mozga za male pare :) Putovali smo autobusom, ništa strašno, brzo se stigne do Slovenije. Prvi grad koji smo obišli je Celje. Mali, a simpatičan grad, dobar lokalni vodič, duhovit i pun korisnih informacija.
Centar se brzo obiđe, a posle može da se uživa u nekom od lepih kafića. Ono što nama prvo upada u oči jeste da je sve čisto i uređeno, takoreći pod konac. Takođe da li je to do EU ili nečeg drugog svuda postoje kontejneri za reciklažu, šta za papir, šta staklo, plastiku. Čak i u najmanjem mestu.
Pošto se Celjski grad renovirao tu nismo stigli da odemo, ali eto ideje za neke buduće putnike.
 
 
Krajnja destinacija su nam bile Terme Dobrna. Postoje dva hotela, jedan veći sa spa centrom, i manji bez u blizini. Naravno mogli smo da koristimo besplatno spa koji se sastoji iz unutrašnjeg i spoljašnjeg bazena. Voda je oko 35stepeni, kuvanje. Sauna se posebno plaća 4eur. Večera u hotelu a la cart je za dve osobe oko 30 eur. Priroda je prelepa, ima staza za šetnju, tzv. planinarenje. Mestašce simpatično, dva hotela, dve velike prodavnice, kafić, restoran, crkva. Međutim već oko deset uveče na ulici nema žive duše, tako da se zabava svodi na slušanje slovenačkih starih pesama u hotelu, ali bolje i to nego sedenje uz tv u sobi :)
Sledeće na našoj putanji je bio Ptuj. Prvo smo obišli zamak a zatim se spustili do grada. Grad je bio ukrašen za maskenbal, međutim mi to ipak nismo dočekali. Ono što jesmo, jeste da jedemo poznate krofne. Odavno ih nisam jela pa su mi ove bile vrlo ukusne. Bilo je toliko vremena da napravimo krug po centru, malo uživamo uz reku i vratimo se preko zamka do našeg autobusa. Ono što je lepo u malim gradovima jeste to da ne možete da se izgubite i da vam u suštini ne treba ni mapa. Izaberete neku tačku kao putokaz i samo se njom vodite.