14 јануар, 2018

07 јануар, 2018

Doček Nove godine u Bolonji

Kada smo birali destinaciju za doček Nove godine, najviše smo se vodili kakvo će nas vreme tamo dočekati. Venecija je bila prvi izbor, ali zbog najave kišnih dana, odlučili smo se za Bolonju. 
Kada se vraćam u grad koji sam već više puta ranije posetila, uvek razmišljam o tome šta je još moguće posetiti a da prethodni put nisam imala vremena. Plan sam napravila, ali kao po običaju, nisam uspela ništa od toga, što mi govori da ću verovatno još koji put svratiti do Bolonje.
Pošto za N.godinu uglavnom naše agencije vode u hotele na periferiji grada, tako smo i mi završili u naselju Zola Predosa i hotelu http://www.hotelcontinentalbologna.it/en/location-hotel-continental-bologna/. E samo da kažem da do našeg hotela može da se dođe iz centra vozom! Ja kao dobar turista sam se naravno raspitala šta postoji u blizini i nađoh dobar tržni centar https://shopville-gran-reno.klepierre.it/ kao i Decathlon prodavnicu, do kojih se stiže laganom šetnjom od dvadesetak minuta. 
Bolonja za Novu godinu može da bude zanimljiva, ali pod sledećim uslovima. Rezervišete večeru u nekom restoranu, a onda oko jedanaest, pola dvanaest odšetajte do trga Maggiore da pogledate lomaču gde se pali figura koja predstavlja staru godinu tzv. “Vecchione”.
Inače samo gradsko jezgro se može obići peške. Na trgu Mggiore se nalazi više palata, muzeja i velika bazilika: Palazzo d'Accursio, Palazzo de Notai, Palazzo re Enzo, San Petronio Basilica, Civic Muzej umetnosti, Morandi muzej.
U centru se nalazi i Palazzo dell’Archiginnasio prvobitno sedište univerziteta. To je sada biblioteka sa najvećom kolekcijom u Evropi. Može da se uđe do nekog dela bez karte, tako da to ne bi trebalo propustiti.

I na kraju, dočekasmo i tu lomaču, spališe šahovske figure kao da ih nikad nije ni bilo. Vatra se podiže visoko i onda zapaljeni komadići krenuše da padaju po uzbuđenoj masi. Kad se ljudi pomamiše i krenuše da beže, eee stampedo nikad nije dobra opcija. Jedva se izvukosmo sa trga.
Svakako drugačije iskustvo, nema ni vatrometa, nema ni neke žive muzike. Italijani mahom sede po kafićima i to napolju, bez ikakvog grejanja. Valjda se dobro napiju pa im je super. Meni to i nije neki vid zabave, ali svako po svojoj želji. Uglavnom, spalismo Vecchione i odosmo nazad u hotel.

San Marino

Modena

 
 

Parma