06 септембар, 2018

Zooloski vrt Palic

Skijatos, rajsko ostrvo za sve.

Ovog leta izbor za uživanje je pao na Skijatos preko agencije Sabra. Vila Manolas se nalazi na nama idealnom mestu, blizu početne stanice busa kao i blizu supermarketa Spar. Do tamo smo putovali busom do Volosa a onda trajektom do Skijatosa. Malo je reći da sam ceo put prespavala. Probudila sam se u Volosu u luci, čak snage nisam imala da izađem da protegnem noge.
Ono što je je najvažnije jeste da znate da bus ide na svakih petnaest minuta, da karta do 16 stanice košta 1.60eur a odatle 2e. Ono što svi preporučuju dok ste još zbunjeni od puta odete ili do najbliže plaže Megali Ammos ili do poslednje Koukounaries. Mi smo se potrudili da dosta plaža obiđemo, mada nažalost nismo uspeli baš baš sve što smo želeli, ali to nam ostavlja prostor da ponovo posetimo ovo predivno ostrvo. Mislim da baš svako, dobro ajde sem ovih mrguda kojima sve smeta, mogu da pronađu neki rajski kutak na kom će uživati. Mi smo pričali sa ljudima iz naše grupe, i bilo je onih koji su našli jednu plažu i tu proveli deset dana, a bilo je i onih koji su samo tražili gužvu, žurke, a bilo je i onih koji su ko zna šta očekivali. Mi smo ljubitelji divlje prirode i preferiramo mirnije plaže, mada smo se trudili da svaki dan kombinujemo po dve plaže, mirniju i živahniju.
Za početak stanice busa su sledeće:
Staring point – Skiathos City
1. Delta/Skiathos airport
2. Platania/ Sineterismos (road to Profitis Elias)
3. Sfageia /Ring road
4. Acropolis /Health Centre – Skiathos Town
5. Megali Ammos beach
6. Mitikas /Poseidon/Megali Ammos (Taverna and apartments)
7. Vasilias/ Annis
8. Vasilias (Vrisi)
9. Agii Taxiarches/ Between Vasilias and Achladies (Agii Taziarches)
10. Achladies
11. Sclithri
12. Tzaneria
13. Vromolimnos
14. Kolios
15. Makri Katalima/Kolios/Platanias
16. Agia Paraskevi
17. Poros
18. Troulos crossroad
19. Victoria
20. Troulos
21. Amoni /OTE building (dirt road to Mandraki area)
22. Maratha
23. Mandraki
24. Strofilia/ Yiouvanakis
25. Agia Eleni
26. Koukounaries- End of line

Kao što rekoh, prvi dan ošamućeni od puta smo otišli do famozne plaže Koukounaries, kažu jedna od najlepših na ostrvu. Poslednja stanica busom br. 26. Auuu, koliko ljudi, gužva, kafići, pa šta da kažem, jednom se brćnusmo i kao gde ćemo da pobegnemo odatle. Kaže drugarica koja je bila smeštena u blizini plaže da je ujutru raj, voda čista, labudovi se šetkaju plažom. Nažalost, mi nismo ranoranioci, pa taj raj nismo doživeli.
Koukounaries
 
Kao pravi avanturisti smo primetili ljude koji preko nekih stena prelaze i pitali smo se gde to vodi. Krenusmo i mi u nepoznato i naiđosmo na hotelsku plažu. Da li se ona pre zvala Ampelakia, tj. da li se i sada tako zove ne znam. Uglavnom, jedan red ležaljki, voda mnogo čistija, manje ljudi, uživancija. Odmah da kažem da nemam pojma koliko koštaju ležaljke, jer nismo iz vode izlazili, ali razkličite su cene ...

                                                                      Ampelakia
 
Kad smo drugi dan došli sebi, rešili smo da malo prošetamo po gradu. Velika je razlika prošetati po danu i uveče kada je velika gužva. Jako je slatko i ima skrivenih mestašaca za uživanje. Najbolje kupiti sladoled u Fregio i prošetati do poluostrva Burtsa, sesti na klupicu i uživati u pogledu na grad. Mada nama su favorit bile stene do kojih se dolazi kada se ide šetalištem prođe luka i nastavi do kraja i naiđe na stapenice prema taverni Plaka, pratiti iscrtane putokaze prema plaži, jedinom minijaturnoj u gradu i putić vas vodi ka tim stenama. Masa lokalaca tu dolazi da se malo sunča i kupa, mada treba viditi računa o ježevima. Mi fala bogu nismo se naježili :)
Nakon šetnje po gradu i nakon toga odmaranja u kući, rešili smo da odemo do plaže Vromolimnos na 13. stanici. Nažalost, prateći neke momke skroz smo pogrešnim putem krenuli, sreća te smo imali telefon i uz pomoć google map rešili da odemo do plaže Diamantis, kad nas je već put pogrešno poveo. Inače za nauk, kad izađete iz busa krenite još niz ulicu pa ima putokaz za plažu Vromolimnos. Međutim, šetasmo mi tako lepim asfaltiranim dromom kroz šumu i naiđosmo na jbt tako strm neasfaltirani put, koji nas je po goodle map vodio do plaže. A da ne psujem sad, koleno sredih od tog planinarenja, ali dobro. I kao da to nije bilo dovoljno, ima put na desno koji vodi do neke velike kapije, mi rekosmo nije to to, i nađosmo neku koziju stazu na levo, auuu, planinarenja. Ajde dobro živi stigosmo. Simpatična mala plaža, vidim da do nje najčešće dolaze ljudi čamcima, i to da bi jeli u simpatičnoj taverni. Kažu da je klopa super. Mi smo imali neke sendviče i nismo hteli da odustajemo od njih.U povratku smo shvatili da ljidi idu drugom stazom, odmah iza taverne, i taj put kroz neke baštice vodi to one gore pomenute kapije, koja se samo zaobiđe sa strane...eto.
Diamantis
U povratku smo ponovo uz google map, jer druge pomoći nema stigli nekim čudom do Vromolimnosa. Malo smo okasnili, jer kažu da svaki dan tačno u 17h jedan simpa crnac drži časove akvabika, gde pola plaže đuska tj. vežba sa njim.

Vromolimnos
Treći dan smo se okuražili da odemo do Kryfi Ammos. Takoreći siđe se na stanici 25. i putokazom desno krene prema plaži Agia Eleni, jedno vreme se ide uzbrdo a onda skrene desno gde putokaz pokazuje pravac za plažu Krifi Ammos. Lepim zemljanim putem, fino utabanim se nakon malo pešačenja stiže do te skrivene plaže. Meni je ova plaža jedna od najlepših, tj. boja mora je predivna. Jedino može da se desi zbog vetra da bude talasa.
 
 Nakon toga smo obišli i plažu Agia Eleni koja je isto ostavila lep utisak na nas. U pozadini se čula ambijentalna muzika, taman za uživanje uz zalazak sunca.
Agia Eleni
 Četvrti dan je bio rezervisan za krstarenje. Morali smo rano da ustanemo, to nas je baš potreslo, ali dobro preživeli smo. Vreme je bilo idealno, bez talasa i vetra. Krstarenje je obuhvatalo obilazak plaža Lalarija i Kastro, kao i malog ribarskog mesta na Pilionu Katogiorgi.
Na Lalariju smo prvi stigli, i bili čitavih pet-deset minuta sami na plaži. Kad kažem sami, mislim bez drugih brodova i putnika. Posle se plaža napuni. Ko je bio na Zakintosu Navagio plaža, zna o čemu pričam. Uglavnom zbog belih kamenčića more ima neku lepu tirkiznu boju. Nije mnogo hladno, a voda je duboka.
Kastro nam je bila sledeća stanica i plaža je bila prilično prljava, verovatno su vetar i talasi naneli puno trave. Meni je bilo zanimljivo da se popnem do crkve, vala ima da se šipči.
Po povratku sa krstarenja smo se prošetali u gradu do zvonika. Najbolje je predveče kad nije jako sunce.
Peti dan je počeo posetom plaži Maratha, stanica busa 22. Mala plaža, jedan red ležaljki, ali simpatična, mirna. Odatle smo prošetali do Koukounariesa koja je odmah pored i prepešačili je, i besplatnim mini busom otišli do Banane.
  
 
Banana je za mene najlepša plaža. More kao bazen, a zalazak sunca neuporediv sa bilo kojim na ostrvu. Fenomenalno. Jedino što ima malo pčela ispod borova, pa sam uspela jednu da zapatim. Sreća u baru pored bazena su mi dali lekove protiv alergije i led. Inače za golaće je zanimljiva nudistička plaža mala Banana odmah pored Banane, pa ko voli, nek izvoli.
Šesti dan smo se odlučili za Xerxes Mandraki plažu. Treba da se siđe na stanici 23. onda desno kroz šumu se prati google map, najbolje i dolazi se do raskrsnice gde je pravo Mandraki Elies, desno Agistros, a levo Mandraki (Xerxis's Port). Tj. krene se levo pa onda u jednom momenu ili okolo desno putem, ili desno prečicom. Znam da se objasnila bože me sakloni, ali ja sam pratila google map, i tako sam pronašla plažu. More je prelepo, čisto, toplo, bistro...što se dalje ide od ležaljki sve je lepše. Ima mala taverna u kojoj smo probali krompiriće, odlični.

Mandraki Elias mi se manje svidela od Xerxes. Nije bilo skoro nikoga kada smo došli, ne znam, nešto nije ostavila utisak na mene. Možda bi da smo ranije stigli, ovako...Kažu da je krajem avgusta prelepa kad svuda iscveta ovo belo cveće u pesku.
Kada smo obišli sve plaže koje smo imali želju da vidimo ostalo nam je da ponovimo neke koje su nam bili favoriti. Sedmi dan smo iskombinovali prvo Krifi Amos...
A onda i Banana...

Osmi dan smo izabrali Mandraki Xerxes.
Odatle otišli do Banane.
 
Deveti dan smo rešili da vidimo još jednu plažu koji do tada nismo, Agia Paraskevi, pošto su je neke devojke koje smo upoznali, nahvalile. Plaža je mirna, dugačka, ali ima trave u dubini što je meni bljak. Voda u plićaku je lepa.

Agia Paraskevi

Nakon toga smo otišli da se nađemo sa drugaricama na plaži Vromolimnos i odradimo aerobik sa crncem. Pola sata skakutanja u vodi :)
 
Deseti poslednji dan smo morali da obiđemo naše omiljene plaže, a to je bio ambiciozan plan.
Prva stanica - Mandraki Xerxes
 
 
 
Odatle smo prepešačili prečicom do Krifi Amos
I naravno neizbežna Banana
  Poslednje veče u gradu

Čekajući trajekt smo otišli ujutru do Megali Ammos plaže i odatle prošetali do grada.
 
Ostalo je toliko toga da se obiđe. Da se ode na izlet do Skopelosa, kao i do Tsukria ostrava, da se obiđu plaže Mikros i Megalos Aselinos, Xanemos. Tu se letovanje ne završava, svratila sam i do Soluna, naravno.