06 јануар, 2019

Novogodišnja Slovenija - Kranj, Ljubljana, Bohinj i Bled

Nešto nam se osladila Slovenija, pa smo odlučili da Novu godinu tamo proslavimo. Išli smo sa agencijom Argus, i stigli u Ljubljanu rano ujutru. Posmrzavasmo se užas, i prvi kafić na koji naiđosmo da radi tako rano bio je Cafetino, Stari trg 5. Čim smo videli da je prepuno ljudi, znali smo da sigurno nismo pogrešili. Veliki izbor kafa, koje se melju na licu mesta, ali pošto ja nisam ljubitelj toga, ja sam se odlučila za toplu čokoladu. Njama, bila je stvarno odlična. 

 U Kranj smo se vratili uveče i komirali se od puta. Tek u 22h nam je palo na pamet da se prošetamo po starom gradu. Naravno, do tada su svi već spavali, tako da smo bili sami samcati.
 
 Drugi dan smo zaobišli fakultativni izlet u Klagenfurt i Velden i rešili da sami istražujemo Bohinj. Autobuska stanica je pet minuta od hotela, karte se kupuju u busu, red vožnje se poštuje. Adresa stanice je Bleiweisova cesta 5 a red vožnuje je na ovom sajtu https://www.alpetour.si/en/public-transport/bus-schedule-browser/ Cena u jednom pravcu je 6.3 evra. U svakom idealnom planu ima uvek neki zez. Bus ne polazi iz Kranja i došao je pun!!! Majstor reče da ide autoputem i ne možemo da stojimo u busu, a da će i sledeći verovatno biti put. Sledeći tek za sat vremena, uh. Međutim srećom bilo je nekoliko mesta, a i ljudi su usput izlazili tako da se malo ispraznilo. Većina izlazi na Bledu, a mi smo išli do Bohinja. Prva stanica tamo je Ribčev laz, a onda Bohinj jezero, i sledeća je stanica kod žičare.
Mi smo se do tamo dovezli, prošetali do žičare koja je uzbrdo koji minut šetnje. Žičara vozi na svakih pola sata, tako da smo uhvatili naš red. Malo je strašno ali preživesmo penjanje na Vogel. Cena povratne karte je 20evra.
 
 Gore smo popili po pićence, uživali u pogledu na snežne vrhove i posle se spustili žičarom do jezera. Predivno je, meni lepše od Bledskog.



Proslavu Nove godine smo imali u Ljubljani na Kongresnem trgu gde su pevale njihove zvezde Anabel i Nika Zorjan. Bilo je od svega po malo i najlepši vatromet u ponoć.
Poslednji dan smo proveli na Bledu