23 септембар, 2020

Letovanje u Crnoj Gori

Dugo smo čekali da li će Grčka otvoriti granice, ali već početkom avgusta je bilo jasno da od Grčke nema ništa i tako nas sudbina odvede u Crnu Goru posle mnogo, mnogo godina. Mislim da sam poslednji put letovala tamo 2001. Davno beše, sećam se ja. I tako uradismo test, sedosmo hrabro u avion i završismo u Lastvi Grbaljskoj blizu plaže Jaz. E sad kako je u sezoni ja ne znam, ali ovako van sezone pocetkom trece nedelje septembra bilo je super. Plaža je velika, ima peščani deo, ima šljunkoviti deo, pa ko šta voli. More je kažu ove godine bilo toplo, sigurno preko 25 stepeni. Prvi dan smo bili u šljunkovitom delu gde ne obitavaju mnogo porodice sa decom i to kod bara Madeira. Kad se krene još levo nailazi se na još jednu uvučenu plažicu Malaya a posle toga i do nudista.
A na drugom kraju plaže, dan dva, pesak, plićak, dečica:)
A zatim prvo veče šetnja po starom gradu i mužika uživo u Slovenskoj plaži kod Zlopija...
Treći dan odosmo do Svetog Stefana, tj. do plaže. Ležaljke prava sitnica 30e ako hoćete u privi red. To i nije ništa skupo, bagatela. Na drugoj plaži sa desne strane, ležaljke su 100e. Realno za toliko para može da se letuje u predsezoni u Grčkoj:) 



Od Svetog Stefana vodi prelepa staza sve do Pržna. Mnogi ljudi samo šetaju, neki vežbaju. Mislim da je to nešto što ne bi trebalo da se propusti. Prolazi se pored Miločera i Kraljičine plaže i izlazi na Pržno. Nažalost, ove prve dve su zatvorenog tipa i mogu samo da se gledaju, al ne daju :) Obezbeđenje vreba iza svakog žbuna.
Uživali smo u prelepom zalasku sunca u Pržnu. Nažalost, u Jazu i Budvi nismo imali to zadovoljstvo.
Cafe Vista se nalazi na ulasku u Budvu iznad Mogren plaže. Stvarno je lepo mesto za prvu jutarnju kaficu, mislim ko to konzumira, ili ceđenu pomorandžu. Ja sam ovaj trugi tip. Gde god da se okrenete pogled je prelep.
Naravno posle Viste smo završili na plaži Mogren. Iskreno ima mnogo lepših plaža, a najveća mana je što sunce brzo zađe iza stene i onda je plaža pogodna samo za popodnevnu dremku :)
To isto popodne smo se prošetali do kafića/restorana u Tre Canne hotelu, i tako sedeći i ispijajući sokić nekoj od nas, (ne, ne nisam ja, iako znam da svi mislite da jesam), pade na pamet da odemo u saunu. Zadovoljstvo od deset evra, nije strašno, a bazen dodatno petnaest. Bazen nismo htele, mada smo se ušunjale samo zbog lepih fotografija. Moram da kažem da uopšte nije loše, naručito verujem da je preko dana super kada vam se ne ide na plažu, jer ima i terasu sa ležaljkama.
Sauna u Tre Canne
Sledeći dan smo uživali na Jazu i to prema nudističkij plaži. Zadnjih dana je duvao neki bzv. vetar mada je more i dalje bilo toplo.

A uveče u starom gradu u Budvi. Mi videle gužvu i kao super ljudi, muzika, pića. Kad u jednom momentu ukapirasmo da se radi o političkom skupu. Ja stidljivo pitah rođaku da li smo na pravoj strani, pa sad koja god to bila, kaže ona jesmo :)
Trsteno smo izabrali na dan kada je bilo vetrovito i talasi su bili ogromni. Ja nisam ljubitelj talasa i ušla sam u more samo da se skvasim.
Do plaže Ploče smo došli laganom šetnjom od Trstena. Uopšte nije toliko daleko, naručito nama koji smo naučili dosta da pešačimo. Ne znam zašto vlada tolika fama za ovom plažom, meni je ovo bilo jedno od lošijih iskustava. Nit volim bazene na plaži, nit betonske nazovi plaže. A da ne pričam da se tuš naplaćuje pedeset centi. Ja sam umrla od smeha kada su mi to rekli.
Utisak smo te večeri popravili večerom kod Starog kapetana. Ne nisam sama pojela sve dagnje, podelile smo obrok. 
 
Pred kraj našeg letovanja odlučile smo da bar još jednom prošetamo prelepom stazom od Pržna do Svetog Stefana i ovekovečimo prelepe kadrove. Stvarno tuga što su većina plaža zatvorenog tipa.
 
Uveče smo prošetale do famoznog Porta Montenegra, bilo je malo prazno, ali simpatična šetnja. Ne znam kako je ovde kada je gužva, nama je bila prijatno. Možda je lepše preko dana.
I to bi bilo to za ovo leto, takoreći dan pred jesen :) I pored svih problema ipak smo uspele da malo zaboravimo na pandemiju i uživamo u moru i suncu.