27 новембар, 2023

15 новембар, 2023

07 новембар, 2023

Barselona, odosmo iz čista mira...

I trako tražeći neku povoljnu destinaciju početkom novembra, iskočila mi je Barselona. 
Kupili smo kartu preko wizz air, mislim nešto oko 80e po osobi i našli hotel za četiri noćenja, bilo je oko 250e po osobi. Hotel zaista predivan  https://www.aparthotelatenea.com/en/, mnogo lep, miran kraj. Mislim da smo imale sreće sa cenom hotela, s obzirom na to da je sa četiri zvezdice. Ne znam kako ubodosmo. Metro na koji minut od hotela. Nije u centru, ali i bolje, bar smo imale neki mir, a nije bilo daleko metro linijom do centra. Za prevoz smo kupili Hola Barcelona za 96h. Može da se kupi online i tako da se nađe za koji evro jeftinije. Dobije se kod koji se ukuca u bilo koju mašinu za kupovinu metro karata i ona izbaci tu kartu. Svaki put mora da se poništi, a počinje da teče od momenta kada se prvi put poništi. Važi i za metro do aerodroma, ali ne i za aerobus. Takođe može da se koristi za sve buseve, tramvaje, ali ne i za noćne buseve. Uglavnom, pošto sam ja dokona, ja sam izračunala da smo kupovali pojedinačne karte potrošili bismo 50e po osobi, a ovo je bilo manje od 30e. Takoreći, isplati se ako niste u centru. Super je bilo i to što smo uhvatili prvu nedelju u mesecu kada su besplatni ulazi u razne muzeje. Mi smo iskoristile za Pikasov muzej i Palau Guel. Takođe to mora da se rezerviše na vreme. Dobije se karta na mail. Inače koliko se sećam za Palau Guel se rezerviše karta u ponedeljak te prve nedelje u mesecu i to posle 10h pa do isteka karata. za Pikasa može da se rezerviše 4 dana unapred pre te nedelje. Mada u muzej može i četvrtkom 17-19h. Takođe je neophodno rezervisati karte. Uspeli smo da dobijemo od bookinga poklon vaučer koji smo iskoristili da kupimo ulaznice za Park Guel.
Inače, let nikad gori, turbulencije, kasnio u polasku sat ipo, tek u ponoć stigosmo u Barselonu. Onda morale busom do centra, metro nije radio, pa hvatale noćni do našeg hotela, snašle se nekako. Al posle je sve išlo kako treba. Prvi dan smo se samo šetale po centru. Ono standardno, Casa Mila, Casa Batllo, Casa Amatller...U ovu poslednju može da se uđe, ima kafić, može i neka salatica da se pojede, kafa da se uzme za poneti.. toalet naravno uvek dobrodošao. Mi smo čak jedan dan tu pojele salatu, ima gotova koju sami začinite a na raspolaganju svega. Možete i sami da napravite salatu, ali stvarno nije bilo potrebe. To je bilo nešto oko desetak evra. Inače smo došetale na kraju prvog dana u MareMagnum tržni centar. Nema ništa posebno, al ajd daj šta daš. Kao ajmo do toaleta kad brate dole naplaćuju i to onako baš rebnuli cenu. Nešto se mi mislimo, garant ima i na prvom spratu za dž. Odemo mi, ne mrzi nas, što bi...kad toalet sve free of charge, a mi Srbi ništa više ne volimo nego kad je za dž. Eto male radosti niotkuda.
Spontano nađosmo neki restorančić, svidela nam se terasa, a vetar udario, kao Košava da bije. Nekako izdržasmo i zamezismo...Cene su ok, da kažemo prihvatljive.
Drugi dan smo imale zakazan park Guel. Mora da se dođe na vreme, tj. u roku od pola sata od rezervacije. Ako imate karte odmah idete na ulaz i skeniraju vam kartu. Može da se ostane sve do zatvaranja. Naravno da smo jurile i kasnile, pa uzbrdo trči, al stigosmo. 
Nakon parka iz kojeg smo teškog srca izašli, otišli smo od bunkera koji su par stanica busom u blizini. Zanimljivo mesto gde se skuplja dosta ljudi da gledaju zalazak sunca. Nije uređeno, nema gde da se sedne. Takoreći ponesite neko ćebence za sedenje, preskočite ogradu i uživajte u pogledu.

I za kraj dana završismo u nekom baru na koktelima, ono jedva dočekasmo da malo predahnemo.
Treći dan je bio rezervisan za Palau Guell, a posle njen Pikasov muzej. Dan za kulturno uzdizanje. Stvarno je bilo zanimljivo videti oba.
Krov je posebno zanimljiv, podseća na Casa Mila koju sam davno posetila.
Pre Pikasa smo uspele da popijemo toplu čokoladu na baš lepom mestu, tj. lokalu.
Zaboravih da smo bile i u parku Ciutadella, onako ovlaš na brzaka.
I za kraj plaža, Barceloneta, šetale, pile piće, slikavale more, bilo bogme malo prohladno, ali sve za dobru sliku.
Poslednji dan ostao nam je za Sagradu Familiu, naravno haos od gužve. Nismo planirale da ulazimo, za to bi trebalo unapred uzeti karte, ali par sličica nije na odmet. Nakon toga lagana šetnja po centru i nešto mi je taj dan ostao kao u izmaglici, mislim da smo na kraju otišle na klopu pa u El Corte Engles i polako po stvari u hotel pa na metro za aerodrom. 
Prođe i ovo lepo putovanje, uvek fali još onaj jedan dan da se samo izležavamo, obilazimo ona mesta koja su nam se najviše svidela i uživamo.