04 август, 2014

Konačno na Sifnosu ... Σίφνος Ελλάδα


Od kada sam 2007. pogledala film "Το φιλί της Ζωής" www.youtube.com/watch?v=fhN-9MWLZ6o poželela sam da posetim ovo predivno ostrvo. Želja mi se konačno ove godine igrom slučaja ostvarila. Iako je trebalo da ceo odmor provedemo na Milosu, nedostatak slobodnih apartmana nas je spontano naveo na ideju da par dana provedemo i na Sifnosu. Karte za brod sam platila internet karticom preko sajta www.petas.gr, a karta između Milosa i Sifnosa je 15e za brzi brod. Na internet i telefon odmah šalju potvrde sa brojem rezervacije i na osnovu toga u agenciji koja je navedena na rezervaciji se preuzimaju karte, ili u bilo kojoj agenciji koja zastupa te brodove. Smeštaj smo pronašli u luci Kamares, što je idealno, jer je tu jedna od najlepših plaža i najčistijih luka u Kikladama. Naravno, unapred smo sve rezervisali, jer ostrvo je malo i nema puno smeštajnih kapaciteta. Pošto kola nismo odmah rezervisali, nije bilo više slobodnih vozila, ali na sreću smo na jedan dan dobili jedan fiat punto. Au, koja mukica od kola, klima kao i da ne postoji, benzin ili guta ili indikator ne radi kako treba. Za šest dana na Milosu smo potrošili 30 evra na gorivo na novoj Micri, a za dan na Fiatu 20evra, a to sve govori. Grandview apartmani http://grand-view.gr/sifnos_en/index.html se nalaze na lepom mestu sa divnim pogledom na luku.
 
Na plaži smo našli lep kafe sa ležaljkama i uživancija. Voda je na početku plitka i treba malo da se hoda do dubine. Inače je tirkizna i čista, gužve nema, idealno za igre na plaži.
Gradić je simpatičan, ima lepe kafiće i taverne. Noćni život nije mnogo razvijen, verovatno se sve dešava u Apoloniji ili Kastru.
 
Najpoznatija plaža na ostruvu, do koje ide i autobus je Platis Gialos. Međutim mi smo se čim smo došli u posed automobila uputili smo se na plažu Chrisopigi, poznatu po istoimenom manastiru. Mnogo je lep pogled sa vidikovca. Stenovitu plažu sam iskoristila za skakanje u vodu, najbolji osećaj. Maltene nisam ni izlazila iz vode ceo dan, pa i malo izgorela.
A za kraj smo ostavili najbolje...Kastro. Simpatičan stari grad sa par lepih restorana i kafića. Zaista smo uživali u šetnji gradom, u dobroj klopi, ponekoj ukradenoj smokvi..i pogledu na autentičnu crkvu Eftamartyros.
Crkva Eftamartyros
 
Poslednje jutro sam poranila, otišla na plažu, u stilu prave penzionerke uživala u plivanju...bilo nas je čak petoro na ogromnoj plaži. Dve penzionerke, zgodna cica koja je džogirala i momče koje se praćakalo u vodi. Vratila se u sobu, napravila doručak, istuširala se i ubrzo smo morali da krenemo put broda i Pireja....Volela bih da se ponovo vratim na divni Sifnos, jer nismo uspeli ni 1% lepote da doživimo...