20 април, 2016

Moja verzija granole...Γκρανόλα

Ima raznih verzija, ovakvih i onakvih. Moja je jednostavna, najjednostavnija.
Pomešati 2 šolje ovsenih pahuljica, 2 kašike braon šećera, prstohvat soli, 1 kašiku maslinovog ulja i 6 kašika meda prethodno malo zagrejanog kako bi se istopio. Staviti u pleh u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Peći na 180stepeni 10 minuta, izvaditi, promešati i dodati šolju seckanih lešnika, peći još 10 min. Iako deluje kao da nije još pečeno, ne treba peći duže, jer kad se izvadi i ohladi stegne se. Kad se ohladi, može da se doda seckano sušeno voće. Ja planiram da dodam urme. U prvoj verziji sam dodavala smokve. Ko šta voli...
Super je sa grčkim jogurtom i bobičastim voćem...njam.
Ανακατεύουμε 2 κούπες νιφάδες βρώμης, 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 6 κουταλιές της σούπας λιωμένο μέλι. Βάζουμε όλα στο ταψί και ψήνουμε σε 180 βαθμούς 10 λεπτά, ανακατεύουμε και προσθετουμε μια κούπα χοντροκομμένα φουντούκια και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά. Βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, και μετα μπόρειτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα. Εγώ θά βάλω χουρμάδες :)