14 мај, 2022

Kopenhagen

Kao što već rekoh, okuražili smo se jedan dan i otišli do Kopenhagena. Mislim to i nije neki veliki uspeh,, s obzirom na to da se grad nalazi prepo mosta i nije vozom teško doći. Malo je zbunjujuće, jer se karte kupuju na automatima. Sreća ima na engleskom tako da se lako izabere polazna i krajnja stanica i plati karticom. Ono što je problem je što na karti ne piše sa kojeg perona karta kreće, pa ja najbolje pre odlaska pogledati table sa natpisima iznad svakog perona pa tek onda kupiti karte. Mi naravno ovo nismo znali i nakon kupovine karata imali smo 4 minuta da pronađemo peron :) Što bi se reklo, imali smo više sreće nego pameti i uspeli smo da uhvatimo voz. Opet je bilo malo zbunjujuće jer je na njemu pisalo Airport, ali to je to, jer voz posle aerodroma nastavlja na glavnu stanicu. U povratku je isti sistem. Inače se dobija popust na grupnu kartu, tj. čim kupite za dvoje odmah dobijate popust. Ta karta ne mora nigde da se čekira, da vas ne bune automati za čekiranje pri ulasku na peron, oni služe za one što imaju neke mesečne ili slične karte. Na prelasku iz Švedske u Dansku i obrnuto može da bude pasoška kontrola gde je najbolje da imate normalno pasoš kao i rezervaciju hotela ili potvrdu gde ostajete i koliko. Mene su baš propitivaše iako valjda ne delujem sumnjivo. Od stanice je inače lako se orijentisati, prođe se pored Tivoli parka a ko voli može i da se tamo zadrži. Ja nisam luda za luna parkovima te smo to propustili. Prvo smo otišli do trga Rådhuspladsen, i krenuli u potragu za toaletom, jer se onaj na stanici plaća. A mi džiberi nećemo da platimo kad ima za dž. Super je toalet na samom trgu, čist i prostran.
Na samom uglu trga se nalazi statua posvećena piscu Hansu Kristijanu Andersenu. Čak i oni koji ne znaju ko je on sigurno su čuli za neke od njegovih bajki, "Mala sirena", "Ružno pače", "Snežna kraljica" i druge. Ko voli šoping može odmah da produži do Stroget ulice ili naravno Knez ;). Mi smo krenuli u potragu za uličicama sa šarenim kućicama.

Malo izndad trga se nalazi ulica Studiestrade i evo malo šarenih kućica,. Ja uvek volim da iskopam neke manje poznate uličice i mesta u gradovima koje obilazimo. Eto jedan od mojih predloga.


Onda smo kao destinaciju odredili Kraljevu baštu i Rosenburg zamak, a potom i botaničku baštu u njegovoj blizini. Do tamo smo videli i zgradu univerziteta, zgodnu prodavnicu za kupiti piće i čokolade kao i okruglu kulu. Naravno, Kraljeva bašta napravljena u renesansnom stilu  je bila pun pogodak i tamo smo se dosta i zadržali. Zamak je podignut 1606 i služio je kao letnjikovac, a u njemu se nalaze kraljevske kolekcije i kažu da vredi videti. Naravno, mi smo bili samo jedan dan i nismo nažalost imali vremena.



A zatim pomenuta botanička bašta, ulaz besplatan što je divno i vredi se tamo prošetati. Nije sve cveće još procvetalo i prolistalo, ali bilo je lepih primeraka.

Odatle smo se spustili do trga Kongens Nytorv, apotom i do poznatog kanala Nyhavn, ja mislim najslikaniji deo Kopenhagena. Jeste stvarno za dobru sliku, sve je kafić do kafića, ali brate gužva. Zato smo se samo uslikali i otišli dalje u pravcu male sirene.
 
Prošli pored trga Amalienborg gde se nalazi rezidencija danske kraljevske porodice.
 
Slikali se pored fontane Gefionspringvandet i crkve sv. Alberta.
 
I stigli do male sirene
A zatim nazad prema stanici,pa usput mermerni most, još neke palate, pa kući, tj. Malme.
Kupovina karata :) Sve mislim doćićemo ponovo, ali ko zna kad...