29 септембар, 2013

Srecan rodjendan tata!

Za mog taju sam napravila cokoladnu bombu. Ne znam tacno naziv torte ali recimo....

Čokoladna karamela torta

Napraviti dve kore od
2 x 50 g mlevenih, pečenih, lešnika
2 x 45 g šećera
2 x 3 jaja
2 x 12 g kakao praha
Umutiti žumanca i belanca sa šećerom posebno, pa spojiti sa ostalim sastojcima i peći 15min na 200stepeni.
Karamel krem:
200 g šećera
200 g slatke pavlake
100 g seckanih oraha
Staviti šećer sa kašikom vode da se karamelizuje, dodati slatku pavlaku i mešati dok se ne napravi karamel. Umešati seckane orahe. Ovaj krem premazati između dve kore.
Čokoladni krem:
500 ml slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje
Kuvati slatku pavlaku i pre nego što provri ubaciti čokoladu i kuvati 5 min. Čokoladni krem staviti na gornju koru.
Oba krema napraviti dan ranije kako bi se stegli u frižideru.
Torta je baš jaka, ja evo umirem od tri popodne, nasukala sam se kao kit i varim...

22 септембар, 2013

Srecna jesen


Ravioli

Mislila sam da će biti teško da se naprave ravioli, ali sam se prevarila. Čak ni mašinica vam ne treba za ove slatke jastučiće. Umešala sam 200gr brašna, 30gr griza, 2 jajeta i malo vode. Ostavila da odstoji 30 minuta. Rastanjila testo, isekla kvadratiće, ubacila fil, pokvasila ivice i preklopila sa drugim kvadratičem i viljuškom napravila lepe krajeve. Fil sam pravila od sira, pavlake, sunkice i peršuna, mada su mogućnosti razne, ko šta voli. Obarila u vodi, i zapekla u rerni sa slatkom pavlakom i peršunom.

Anin rodjendan

Celokupni meni je bio po Aninoj želji. Iako sam planirala da joj pravim čokoladnu tortu, ona se nad idejom zgrozila, pa smo se zajedničkim snagama odlučile da torta bude kremasta sa lešnicima. Ovo je varijanta Havane torte, jednostavna da se napravi i baš ukusna.

 Anina Havana

Kora: 3jaja, 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike mlevenih oraha, 3 kašike mleka, 3 kašike brašna, malo praška za pecivo
Jaja umutiti odvojeno belance sa šećerom a odvojeno žumance sa ostalim sastojcima. Polako u to dodati umućena belanca. Peći na 160 stepeni, dvadesetak minuta.
Koru poprskati sa sokom po želji, ja sam sa polila sa sokom od višanja.

Fil: 1/2 lit mleka, 1/2 lit slatke pavlake, 150gr napolitanki sa lešnicima, 150gr mlevenih pečenih lešnika, 100 gr šećera, 1 kesica želatina, kesica čokoladnih mrvica.
Ugrejati mleko sa šećerom dok se ne istopi. Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati u toplo mleko, promešati dok se ne umuti. Umutiti slatku pavlaku, dodati pripremljeno mleko sa želatinom, koje se prethodno ohladilo i učvrstilo u frižideru ili zamrzivaču. Dodati napolitanke i mlevene lešnke. Premazati preko kore i posuti sa čokoladnim mrvicama.

16 септембар, 2013

14 септембар, 2013

09 септембар, 2013