22 септембар, 2013

Anin rodjendan

Celokupni meni je bio po Aninoj želji. Iako sam planirala da joj pravim čokoladnu tortu, ona se nad idejom zgrozila, pa smo se zajedničkim snagama odlučile da torta bude kremasta sa lešnicima. Ovo je varijanta Havane torte, jednostavna da se napravi i baš ukusna.

 Anina Havana

Kora: 3jaja, 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike mlevenih oraha, 3 kašike mleka, 3 kašike brašna, malo praška za pecivo
Jaja umutiti odvojeno belance sa šećerom a odvojeno žumance sa ostalim sastojcima. Polako u to dodati umućena belanca. Peći na 160 stepeni, dvadesetak minuta.
Koru poprskati sa sokom po želji, ja sam sa polila sa sokom od višanja.

Fil: 1/2 lit mleka, 1/2 lit slatke pavlake, 150gr napolitanki sa lešnicima, 150gr mlevenih pečenih lešnika, 100 gr šećera, 1 kesica želatina, kesica čokoladnih mrvica.
Ugrejati mleko sa šećerom dok se ne istopi. Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati u toplo mleko, promešati dok se ne umuti. Umutiti slatku pavlaku, dodati pripremljeno mleko sa želatinom, koje se prethodno ohladilo i učvrstilo u frižideru ili zamrzivaču. Dodati napolitanke i mlevene lešnke. Premazati preko kore i posuti sa čokoladnim mrvicama.