06 април, 2010

Uskrs u Becu...I dan

Na put u prelepi Bec smo krenuli u cetvrtak u deset uvece. Srecom, jedina sam u busu imala dva sedista koja sam sa radoscu iskoristila.
Onako iscrpljene od puta su nas istovarili ispred palate Belvedere i dali pola sata da protrcimo kroz park. Belvedere je letnja rezidencija princa Eugena. Sastoji se iz gornjeg i donjeg Belvedera. Sluzi kao galerija u kojoj se nalaze dela Klimta i drugih umetnika.
Busom smo prosli pored Pratera, tj. velikog tocka sa kog se pruza pogled na grad.
Hundertwasserhaus je sarena, sasava zgrada sa neravnim podovima, drvecem na vrhu zgrade i asimetricnim prozorima. U zgradi se nalazi 50 stanova koji su svi razliciti.
Kunsthistorisches -Becki istorijski muzej i naturhistorisches - prirodno istorijski muzej se nalaze na trgu Marije Terezije. Na trgu se nalazi i skulptura Marije Terezije. Parlament je napravljen u grckom stilu. U momentu sam pomislila da se nalazim u Atini.
Volkstheater tj. narodno pozoriste je osnovano 1889. godine kako bi se siroj publici omogucio pristup klasicnoj i savremenoj drami.
Gradska skupstina Rathaus u neogotiskom stilu, sa kamenim rozetama ima sedam dvorista i 1575 kancelarija. Tu svoju kancelariju ima gradonacelnik. Eh da mi je tu posao...
Votivkirche
Minoriten kirche
Crkva sv. Mihajla, naspram koje se nalazi Michaelertor polukruzna vrata sa kupolom visokom 50m, kao glavni ulaz u palatu Hofburg. Crkva sv. Mihajla je poznata po tome sto je u njoj orgulje svirao Jozef Hajdn, i gde je prvi put izveden Mocartov Rekvijem nakon njegove smrti.
A kako bez ovoga.....