05 април, 2010

Uskrs u Becu...II dan

Drugi dan naseg obilaska Beca naravno zapoceo je u vozu/metrou, vesela druzina je bila na okupu samo u prevozu. Na zalost, razdvojili smo se na Karlovom trgu. Nije nam promakla vesela zgrada u blizini...
Na Karlovom trgu tj. Karlsplatz nalaze se Otto Wagnerovi paviljoni , a izgradjeni su od celika i mermera. Takodje, tu je i Karlova crkva Karlskirche, Kunstlerhous, istorijski muzej i zgrada udruzenja muzicara.
Za crkvu Karlskirche kazu da je remek delo, a meni su se posebno svideli izrezbareni stubovi. Izgradjena je u cast Karla Borromea, zastitnika protiv kuge. A kao decica smo uzivali u skulpturi Henrija Mura, koja inace predstavlja deo fontane ispred crkve.Opera se nalazi u centru grada, i mozda je i najbolje obilazak Beca poceti sa ove tacke.
Spomenik oslobodjenju Crvene armije, podignut je 1945 godine.
Albertina je galerija u kojoj se nalaze dela cuvenih umetnika poput Pikasa, Monea, Renoara i drugih.
Svajcarska vrata napravljena su od crveno crnih mermernih stubova a odnose se na Svajcarsku strazu koju je koristila Marija Terezija. Tu se nalazi i Schatzkammer koja je zbirka nakita.
Volksgarten je park izmedju Heidenplatza i Burgtheatra. Mi smo uzivale u prelepom cvecu, zaista oduzima dah.
Burggarten se nalazi odmah pored Nacionalne biblioteke, a idealan je za izlazavanje na suncu. Tu je i staklenik koji sadrzi kolekciju leptira, a ispred je kafic za uzivanje uz kaficu. Park je mozda poznatiji po skulpturi posvecenoj Mocartu, ispred koje se nalazi cvetni violinski kljuc.
Kapija Burgator predstavlja zvanicni ulaz u Hofburg. Sagradjena je povodom pobede Austrijanaca nad Napoleonom.
Pauzu za klopu smo napravile u Kartner ulici. Po Bokijevoj preporuci popularne kreiner kobasice punjene sirom smo jele kod Austrijanaca a ne priucenih stranaca.
Nismo mogle da odolimo, te smo se popele u zvonik katedrale sv. Stefana. Naravno da nas nije uhvatilo ludilo da se peske penjemo uz 343 stepenice da bi uzivale u panorami. Mi pametnice smo ipak koristile lift. Katedrala se nalazi u centru grada.
Stock im eisen na istoimenom trgu je veliki komad drveta u koji su zakovani stotine eksera, sa prstenom od gvožđa koji je zatvoren velikim katancem. Stock im Eisen je mit o lopovu koji se pokajao i kom je data moc da stvori bravu koju djavo nece moci da obije.
U ulici Graben nalazi se spomenik posvecen kugi (kuzi :)))))) a kao sto ime i govori Leopold I je ovaj spomenik podigao kao znak zahvalnosti zbog zavrsetka epidemije 1679 godine.
Setajuci se dalje ulicom naisle smo na crkvu Sv. Petra.
Na Hoher trgu se nalazi tzv. svadbena fontana koju je Leopold I posvetio svom sinu Josefu I, tj. njegovom povratku iz rata.
Ankeruhr, tj. Anker sat se takodje nalazi na Hoher trgu. On u podne menja figure iz Austrijske istorije. Verovatno se najveca guzva napravi bas u podne, mi smo taj spektakl propustile :)
Najstarija crkva u Becu Ruprechtsckirche se nalazi u blizini Hoher trga.
Takodje smo obisle i Griechengasse, takozvani grcki kvart, nabasale smo na jednu tavernu cini mi se da se zove Artemis, a mozda gresim. Naravno, unutra se cula grcka muzika.
Grcka crkva se naravno nalazi u ovom grckom kvartu.
Zasluzenu pauzu smo napravili u Cafe gelateria Zanoni&Zanoni, uh kakvo uzivanje. Iznenadjujuce, nismo jele poznatu Saher tortu, vec smo bile malo mastovitije. Parce torte u proseku kusta 3,5 evra, a kafa u zavisnosti od mesta u kom se nalazi kafic.
Totalno neplanirano dosetale smo se do Stadtparka, vec je polako zalazilo sunce, i bilo je prelepo. Dopada mi se staza za setnju pored kanala. Inace, svuda su zastupljene biciklisticke staze, kao i bicikli na iznajmljivanje. Steta, ali ja ne vozim bicikl :), ali zato dobro setam.